Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet

2009-04-21

Byta namn på flera filer

Nu var det dags för att installera om servern från Ubuntu 8.10 till Debian 5. Själv har jag en separat partion för /home-mappen eftersom man då slipper ta säkerhetskopia på alla sina dokument.

Problemet är att i ens hem-mapp finns även inställningar för ens program. T ex har Firefox sina inställningar i /home/[anv-namn]/.mozilla/firefox. I olika distributioner så använder man olika versioner av samma program som stabel, och därför kan det ibland ske krockar med ens inställningar. Detta hände mig vid förra ominstallationen med det grafiska gränssnittet t ex, ganska jobbigt....

Så, lösningen för min del var att döpa om alla mappar/filer vars namn börjar på '.', och få dom att heta .[gammalt]_OLD, så att jag skulle kunna hämta tillbaka mina gammla inställningar ifall jag ville det. För detta så använde jag ett Perl-script (en redigerad variant av det som förekommer här):


#!/usr/bin/perl

opendir(DIR,".");
@files = readdir(DIR);
closedir(DIR);

foreach $file (@files) {
# Leta efter filer som följer mönstret ".*"
next unless $file =~ /^\.+./;
# Hoppa över "." ("denna mapp")
next unless $file !~ /^\.$/;
# Hoppa över ".." ("mappen ovanför i hierarkin")
next unless $file !~ /^\.\.$/;
# Hoppa över konstiga temp-mappar...
next unless $file !~ /^\._/;

$new_file = $file."_OLD";
# Kolla att allt fungerar precis som jag vill:
print "rename $file, $new_file\n";
# Ta bort brädgården på raden nedan för att få
# scriptet att genomföra jobbet
# system("mv $file $new_file");
}


Hoppas någon mer kan ha nytta av detta :)

1 kommentar:

  1. Kommer antagligen högst troligen med stor sanolikhet OCH säkerhet ha nytta av det...

    # är kommentar? Jag är duktig på programmering ;)

    SvaraRadera